top of page

Μην εκθέτεις σε κίνδυνο την πολυτιμότερη περιουσία σου!



Είμαι με το Θωμά και τη Μαρίνα τα δύο παιδιά μου στο δημοτικό στάδιο της Αγίας Παρασκευής.

Μετά από ένα βροχερό διήμερο τους έχω πάει να ξεσκάσουν, να τρέξουν και να κάνουν γυμναστική.

Μήνας Οκτώβριος έχει βάλει λίγο κρύο, πέντε η ώρα το απόγευμα είμαστε στις διατάσεις πριν την επιστροφή για το σπίτι.

Καθόμαστε σε μια γωνία στο χλοοτάπητα. Μπροστά μου στα μία δέκα μέτρα μια ανδρική φιγούρα με χρωματιστό κολάν, γυμνός από τη μέση και πάνω με σούπερ κοιλιακούς και γυαλί ηλίου, δίνει κατευθύνσεις εκγύμνασης με kettlebells (δράμια) σε ένα τριμελές γυναικείο γκρουπ.

Φωνές φασαρία κακό θα μπορούσα να πω εντυπωσιακό σκηνικό.

Από περιέργεια ήθελα να δω τι κάνει ο κύριος, οπότε ο Θωμάς και η Μαρίνα τεντώσαν για πολλή ώρα τα πόδια τους.

Προς το μέρος μας βάδιζε μια ξανθιά νεαρή κοπέλα περίπου είκοσι ετών.

Αφού χαιρέτησε τον φίλο μας και συστήθηκε, χωρίς χάσιμο χρόνου διότι υπήρχε πολύ πελατεία, ξεκίνησε να τρέχει με ταχύτητα γύρω-γύρω στο γήπεδο με μια πεντάκιλη μπάλα medicine στον ώμο.

Τελειώνει κατάκοπη την στροφή και ξεκινάει για ένα λεπτό κοιλιακούς.

Αμέσως με το που τελειώνει τους κοιλιακούς δεύτερος γύρος σπριντ με την πεντάκιλη στον άλλο ώμο και ξανά κοιλιακούς για ένα λεπτό.

Έχει γίνει κόκκινη σαν τον παντζάρι και δεν μπορεί να μιλήσει από το λαχάνιασμα.

Πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω. Να ανησυχήσω; Να λυπηθώ; Να εκνευριστώ; Όλα μου πέρασαν από το μυαλό. Χωρίς καμιά προθέρμανση χωρίς ιατρικό ιστορικό χωρίς αναφορά σε πιθανά μυοσκελετικά προβλήματα και με σφυγμούς που μάλλον είχαν ξεπεράσει τους διακόσιους αποφάσισα να μιλήσω.

-Είναι σωστό χωρίς προθέρμανση να τρέχει κάποιος σπριντ, να ξαπλώνει για κοιλιακούς με τόσο σφυγμούς και να ξανακάνει το ίδιο χωρίς σταματημό;...ήταν η ερώτηση μου.

-Ξέρω τι κάνω! Είμαι personal trainer! Ήταν η απάντηση που πήρα.

Είναι αυτού του είδους οι απαντήσεις όπου ξεπροβάλλει αβίαστα η ασχετοσύνη.

Όπως λέει και ο έξοχος επιστήμονας και φίλος μου Γιώργος Βαβέτσης, όσο πιο πολύ εμβαθύνουμε στον τομέα μας, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμεθα πόσο λίγα γνωρίζουμε!

Η έπαρση είναι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της ασχετοσύνης!


Αφέλεια και όχι ασχετοσύνη πιστεύω ότι ήταν η επιλογή αυτού του κοριτσιού να εμπιστευτεί την υγεία της και το σώμα της σε κάποιον επικίνδυνο.

Και δυστυχώς είναι πολλοί οι αφελείς συμπολίτες μας και λόγω της οικονομικής κρίσης εμπιστεύονται το σώμα τους σε «τυχαίους».

Και στο τέλος τύχη θα είναι αν δεν παρουσιαστούν προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ισχυρή κρατική παρέμβαση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και δεν ξέρω αν ποτέ υπάρξει.

Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από τον σύλλογο καθηγητών φυσικής αγωγής ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με την ασφαλή διαδικασίας της φυσικής άσκησης και δραστηριότητας.


Θα με ρωτήσεις.

-Εγώ τι πρέπει να κάνω;

Είναι καλύτερο να βγεις έξω να πας για τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, να παίξεις μπάσκετ βόλεΐ... να ακούσεις το σώμα σου παρά να σου επιβάλει ένα πρόγραμμα κάποιος που δεν έχει καμία επιστημονική κατάρτιση. Μην κάνεις το λάθος! Θα το βρεις μπροστά σου. 

Θέλεις κάποιος ειδικός να σε καθοδηγήσει; ΟΚ!

Κάνε έρευνα! Ζήτησε να δεις τίτλους σπουδών! Ρώτησε για βιογραφικό! Είναι η σωστή διαδικασία! Προσλαμβάνεις κάποιον ειδικό! Πρέπει να ξέρεις ποιος είναι και τι κάνει.

Προστάτευσε την πολυτιμότερη περιουσία σου, την υγεία σου! Το σώμα σου!

Αντιμετώπισε την με αγάπη, με σεβασμό, με υπευθυνότητα. Είναι αυτή που θα την έχεις μαζί σου για πάντα! Αυτή που θα σε κάνει να παίζεις με τα παιδιά σου χωρίς να αγκομαχάς, που θα χαίρεσαι την βόλτα στο πάρκο, την ποδηλατάδα. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου για να αποβάλλεις το άγχος, για να μπορείς να κάνεις ένα μπάρμπεκιου, να φας και να πιεις χωρίς ενοχές! Όπου θα απολαμβάνεις τη ζωή τη δική σου και των ανθρώπων γύρω σου. 

Δράσε με σεβασμό και υπευθυνότητα!

Αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον σου!

84 views0 comments
bottom of page